بنتونیت خاک رس (Bentonite clay) یک ماده کاملا ارگانیک و معدنی با فرمول مولکولی Na, CaO)(Al, Mg)(Si4010)3 (OH)6 nH20) بوده که بیشترین ماده تشکیل دهنده آن خاک رس است. بنتونیت دارای ساختاری به صورت آلومينو سيليكاتى سه لايه است و ماده اصلی سازنده بنتونیت، مونت موریلونیت نام دارد، که این ماده دارای خاصیت ژلاتینی بوده و با توجه به وجود پیوند واندروالسی میان ذرات بنتونیت، قدرت جذب کنندگی بسیار بالایی دارد.
در نتیجه گستردگی مصرف بنتونیت به این دلیل است که این ماده معدنی دارای ویژگی های زیر است:
- دارای خاصیت پلاستیکی
- دارای خاصیت ژلاتینی
- دارای خاصیت جذب کنندگی
منشاء تشكيل سنگ بنتونیت
بنتونیت خاک رس عمدتا در آب های کم عمق و مکان هایی که دارای آب و هوای معتدل است ایجاد می گردد. به علاوه بنتونیت خاک رس از تجزیه شدن خاکستر های آتشفشانی در محیط شوره زار ها تشکیل می شود. همه این ها سبب شده تا این ماده معدنی نوعی قلیای ضعیف باشد، بنتونیت خاک رس در ایران علی الخصوص در شهر هایی مثل خراسان، سمنان و اصفهان به وفور یافت می شود. بنتونیت را با کمترین هزینه از معادن رو باز در این شهر ها می توان استخراج کرد.
معرفی بیشتر بنتونیت خاک رس (Bentonite Clay)
از خاکسترهای آتشفشانی 7 نوع خاک رس به دست می آید که یکی از آن ها بنتونیت خاک رس است. دیگر انواع خاک رس عبارت از کائولن ، ایلیت ، ورمیکولیت ، کلوریت ، اکسی هیدروکسید آهن و آلوفان هستند. از جمله ویژگی های مهم و خاص بنتونیت اسمکتیت را می توان قدرت جذب مایعات آن دانست که نسبت به سایر نمونه های خاک رس این خاصیت قوی تر است. به علاوه این که بنتونیت خاک رس دارای لایه های میکروسکوپی حاوی سیلیکا بوده که می تواند هر گونه مایعات و حتی سموم را به خود جذب نماید.
معرفی 4 نوع بنتونیت خاک رس
از بنتونیت های خاک رس 4 گونه وجود دارد که عبارت اند از؛
- بنتونیت کلسیمی
- بنتونیت سدیمی
- بنتونیت پتاسیمی
- بنتونیت آلومینیومی
در میان این چهار گونه از بنتونیت های خاک رس فراوان ترین و رایج ترین آن ها بنتونیت کلسیم دار و بنتونیت سدیم دار است.
وجود دارد که البته فراوان ترین و پر کاربرد ترین آنها بنتونیت کلسیم دار و بنتونیت سدیم دار می باشند.
بنتونیت سدیمی همانگونه که از نام آن مشخص است ، حاوی مقادیر زیادی سدیم در ساختار مولکولی خود بوده و توانایی بالاتری در جذب آب نسبت به بنتونیت کلسیمی دارد به طوری که می تواند با جذب آب تا ۱۵ برابر حجم اولیه خود متورم شود. بنتونیت خاک رس سدیک به صورت عمده در صنایع به عنوان ماده اولیه ، عامل سوسپانسیون ، تولید بتن و کاشی های سیمانی ، بایندر ، تولید مواد ضد آب ، تولید چسب طبیعی و … کاربرد دارد.
بنتونیت کلسیمی که با نام مونت موریلونیت کلسیمی هم شناخته می شود به جای سدیم حاوی کلسیم بوده و نادر ترین نوع خاک رس اسمکتیت است. بنتونیت خاک رس کلسیمی طبیعی دارای رنگ سبز کدری می باشد و بر خلاف بنتونیت سدیمی ، بیشتر جاذب یون ها است. خاصیت سم زدایی بالای بنتونیت خاک رس کلسیم دار موجب شده امروزه به عنوان یک ماده سم زدای طبیعی برای بهبود کیفیت پوست بدن و زدودن سموم استفاده شود. این نوع بنتونیت خاک رس تقریبا خاصیت قلیایی داشته و pH آن در حدود ۸ تا ۹ است. همچنین ماده ای بدون طعم ، بی بو ، نرم و غیر سنگی است.
بنتونیت خام و فراوری شده
همانطور که قبل تر نیز اشاره شد، بنتونیت نوعی از خاک رس بوده که دارای ساختار ریز دانه ای است، درصد بالایی از ماده تشکیل دهنده این ماده مونت موریلونیت است. عموما بنتونیت ها از طریق هوازدگی و دگرگون شدن خاکستر های آتشفشانی در فضا و محیط هایی که مقادیری از آب هم به چشم می خورد تشکیل می شوند.
فراوری خاک بنتونیت استخراج شده از معادن
بنتونیت ها معمولا بعد از استخراج شدن دارای مقادیر زیادی از رطوبت هستند و باید بعد از این که آن ها را استخراج کردند، به کمک سانتریفیوژ (خشک کن دوار) آن را آبگیری و خشک کنند. با این عمل می توان رطوبت بنتونیت که چیزی در حدود 55 درصد است را به کمتر از 15 درصد رساند.
در مرحله دوم باید سنگ بنتونیت را خرد کرده و به سایز های کوچک تر تبدیل کرد. برای این کار می بایست از آسیاب های چکشی یا بال میل ها کمک گرفت و سنگ بنتونیت را کوبید. بعد از کوبیدن سنگ های بنتونیت به مش های با سایز حدودا 45 تا 155 تبدیل خواهند شد و برای این که بتوانند بنتونیت میکرونیزه را تولید کنند؛ از بال میل سایکلون دار و سرند های مخصوصی استفاده میکنند.
موارد مصرف بنتونیت خاک رس
موارد مصرف بنتونیت خاک رس به دلیل خواص منحصربهفرد آن، بسیار گسترده و متنوع است. این ماده معدنی در صنایع مختلف استفاده میشود و کاربردهای آن شامل موارد زیر است:
1. صنایع کشاورزی
- اصلاح خاکهای کشاورزی: بنتونیت بهعنوان یک ماده جاذب، توانایی حفظ رطوبت خاک و بهبود بافت آن را دارد.
- تغذیه دام و طیور: بنتونیت بهعنوان افزودنی خوراک دام، برای جذب سموم و بهبود هضم مواد غذایی استفاده میشود.
- تولید کود: در ترکیب کودهای ارگانیک بهمنظور حفظ مواد مغذی و افزایش زمان آزادسازی آنها کاربرد دارد.
2. صنایع حفاری و نفت
- گل حفاری: بنتونیت به دلیل خاصیت تعلیقکنندگی، ویسکوزیته و پایداری در چاههای نفت و گاز استفاده میشود.
- لایهبندی چاهها: بهعنوان یک ماده آببند برای جلوگیری از نفوذ آب به چاههای حفاری کاربرد دارد.
3. صنایع ساختمان و عمران
- ساخت سد و کانال: بنتونیت برای ایجاد لایههای غیرقابل نفوذ بهمنظور جلوگیری از نشت آب در پروژههای عمرانی به کار میرود.
- مصالح ساختمانی: در تولید سیمان و دوغابهای ساختمانی از بنتونیت برای افزایش استحکام و چسبندگی استفاده میشود.
4. صنایع غذایی و دارویی
- فیلتراسیون مایعات: بنتونیت در تصفیه آبمیوهها و نوشیدنیها بهعنوان ماده شفافکننده به کار میرود.
- تولید مکملهای دارویی: در برخی مکملهای غذایی و دارویی برای جذب سموم استفاده میشود.
5. صنایع آرایشی و بهداشتی
- ماسکهای صورت و مراقبت از پوست: بنتونیت خاک رس به دلیل خاصیت جذب چربی و سموم، در تولید محصولات مراقبت از پوست و مو استفاده میشود.
- ساخت صابون و لوسیون: بهعنوان عامل نرمکننده و جذبکننده ناخالصیها کاربرد دارد.
6. صنایع ریختهگری و فلزات
- قالبسازی: بنتونیت در ریختهگری بهعنوان یک چسب برای نگهداشتن شن قالب استفاده میشود.
- پالایش فلزات: در فرایندهای استخراج و پالایش فلزات به کار میرود.
7. محیطزیست و پسماندها
- جذب آلودگیها: برای جذب فلزات سنگین و مواد سمی از آب و خاک کاربرد دارد.
- لندفیلها: در پوششدهی محلهای دفن زباله برای جلوگیری از نشت آلایندهها به محیط زیست استفاده میشود.
سفارش بنتونیت خاک رس از بازرگانی مفید
برای خرید و ثبت سفارش انواع بنتونیت شامل بنتونیت سدیمی، کلسیمی، و بنتونیت فرآوریشده برای کاربردهای خاص می توانید از طریق شماره تماس یا ایمیل درجشده در سایت بازرگانی مفید با کارشناسان فروش ارتباط بگیرید.
در بازرگانی مفید تمام هدف ما ارائه محصول با خلوص و کیفیت تضمینشده برای استفاده در صنایع مختلف بوده و به علاوه امکان ارسال محصول به کشورهای دیگر با رعایت استانداردهای بینالمللی را نیز فراهم کرده ایم.
تیم فروش به شما در انتخاب نوع بنتونیت متناسب با نیازتان مشاوره میدهد.